1. Inquiry Inc.[2016]

  Projekt umjetničkog centra


  #inqinc #formatc #art #independent #interdependent #nonprofit #artist #organization #open #arc #croatia #europe #contemporary #visual #culture #digital #multimedia #internet #research #residency #exhibition #program #transdisciplinary #collaboration #communication #production #mediation

  Prezentacijski, edukativni i diskurzivni projekt nezavisnog umjetničkog centra, baziran u Osijeku i orijentiran lokalnoj zajednici putem javnog programa izložbi, diskusija, projekcija, radionica i rezidencija s temom suvremenih umjetničkih istraživačkih, suradničkih i rubnih praksi.

  Svrha projekta je bila • proaktivnošću i frekventnim besplatnim aktivnostima lokalnoj zajednici približiti suvremeno umjetničko stvaralaštvo • promicati, inicirati i ostvariti suradnje s komplementarnim subjektima aktivnima u kulturi • prezentirati raznovrsne umjetničke prakse lokalnih, regionalnih i međunarodnih autora i kolektiva • potaknuti diskusije o granicama umjetnosti • u Osijeku ustanoviti praksu umjetničkih rezidencija.

  Aktivnosti su provođene frekventno i bile su participativnog te pristupačnog karaktera.

  ***

  Ova publikacija priređena je uz financijsku podršku Zaklade ‘Kultura nova’. Mišljenja izražena u ovoj publikaciji odražavaju isključivo mišljenja autora i ne izražavaju nužno stajalište Zaklade ‘Kultura nova’.

  ***

  Umjetnička organizacija : Format C
  A. Reisnera 137, 31000 Osijek | M. Trnine 5, 10000 Zagreb
  HIPOTETSKE STRUKTURE:
  virtualni krajolici

  formatc.hr/
  _~~____~~____~~~~__
  _~~____~~__~~______
  _~~~~~~~~____~~~~__
  _~~____~~________~~
  _~~____~~__~~~~~___  Umjetničko istraživanje. Provodi se kroz transdisciplinarnu praksu mrežnih istraživanja i literarnih izvora, empirijskih softverskih koncept testova, otvoreni poziv na sudjelovanje te prezentaciju rezultata.

  Prvi dio istraživanja posvećen je mapiranju polja umjetničkih vizualizacija i artikulaciji vokabulara potrebnog za projekt. U slijedećem razdoblju preostaje nam dovršetak otvorenog poziva na sudjelovanje, te analiza i prezentacija rezultata.

  Prvu fazu istraživanja produžujemo i proširujemo u 2017., radi prikupljanja većeg broja podataka/uzoraka.
  U potrazi smo za: umjetnošću nastalom iz sirovih podataka - apstraktnim krajobrazima; novim svjetovima generiranim kao vizualizacijama postojećeg svijeta, kataliziranih umjetničkom intencijom i individualističkim točkama gledišta.  OPEN CALL

  Izložbeni / prezentacijski / suradnički / rezidencijalni program namijenjen ugošćivanju nezavisnih projekata i pojedinaca aktivnih u području suvremene kulture. Program je ostvaren po otvorenom pozivu, a pojedine aktivnosti su inicirane te provedene prema odazivu sudionika.

  OC program je u 2016. proveden kao dio programa prostora Inquiry Inc., u terminima raspoređenima tijekom godine, i sastojao se od aktivnosti: izložbe | artist talks | izvedbe | predavanja | radionice | rezidencije | ...

  Iznimno smo sretni što smo imali mogućnost ugostiti i podržati rad vrsnih individualaca i kolektiva, putem suradničke logike kulturnog stvaralaštva.

  U 2017. naš otvoreni poziv temelji se na multimedijalnoj kulturnoj koprodukciji, sa snažnim naglaskom na interdisciplinarnosti i suradnjama u svrhu ostvarivanja umjetničkih i kulturnih medijskih projekata.

  formatc.hr/OC

  arhiva OC suradnji: formatc.hr/inqinc/OC  Susanna Flock - STARRING ROLE
  [15.5.2016.]
  Susanna Flock - STARRING ROLE, photos: FC

  Povodom OPEN CALL programske aktivnosti u prostoru Inquiry Inc. 15. svibnja premijerno smo predstavili video djelo STARRING ROLE austrijske umjetnice Susanne Flock.

  Rad Susanne Flock temelji se na istraživačkoj praksi i konceptualnom pristupu. Tematsku osnovu njenog rada čine umjetnost kao komunikacijski medij te preispitivanje utjecaja digitalizacije na produkciju, doseg i recepciju kulture. Implementiranje eksperimentalnih produkcijskih strategija u različite formate (umjetnička knjiga, zvučna instalacija, performans, video) - otežava definiranje njenoga medija, koji uvijek iznova odgovara specifičnim zahtjevima zasebnoga djela. Rad umjetnice odražava pitanja o ulozi jezika u recentnom kontekstu digitalne komunikacije, s pokretnom slikom u glavnoj ulozi, isprva propitujući proizvodnju i manifestaciju jezičnih, znakovnih sustava, zatim i samo značenje i utjecaj digitalne stvarnosti.
  Izvorni tekst i više o umjetnici možete pronaći na susannaflock.net

  Više o samom događanju:
  formatc.hr/inqinc/OC/s-flock  bashART - Međunarodna izložba minijatura u Kursalonu
  [24.6.-9.7.2016.]
  bashART - International expo of miniature in Kursalon, photos by Tatjana Ivegeš-Wilhelm (cc-by-nc-nd) +/or FC

  “Međunarodna izložba minijatura u Kursalonu” u Osijek je stigla iz grada Lipika gdje je imala svoju jednodnevnu premijeru u razrušenoj neorenesansnoj građevini Kursalon, te Muzeja grada Pakraca gdje je bila postavljena punih mjesec dana.

  Osječka inačica izložbe postavljena je kao dio “OC” programske aktivnosti, i uz predstavljanje likovnih umjetničkih djela - na otvorenju i u razgovoru s bashART kustosicama i inicijatoricama koncepta, Nikolinom Zanetti i Ivonom Pavković, mogli ste čuti o njihovim iskustvima te metodama organizacije i modelima suradnje na području likovne umjetnosti i komplementarnih kustoskih djelatnosti. Razgovor je bio posebno namijenjen studentima i mlađim autorima, ali i svim budućim inicijatorima, provoditeljima i podržavateljima umjetničkih i kulturnih projekata.
  Na izložbi je prikazano 130 djela, 62 autora i autorica iz Hrvatske, Mađarske i Austrije, u kontekstu umjetnosti minijature slobodne tehnike.

  ***

  Više o izložbi, organizatorima i partnerima događanja:
  formatc.hr/inqinc/OC/bashART
  bashart.info
  Fotografije: Tatjana Ivegeš-Wilhelm &/ili FC (cc by-nc-nd)  Andrea Resner - ***instar***
  [18.7.-22.7.2016.]
  Andrea Resner - ***instar***, photos: FC

  Čast nam je bila predstaviti izložbu umjetnice Andree Resner, akademske pedagoginje-grafičarke koja djeluje na različitim poljima kao što su street-art, ilustracija, grafika, instalacija, kostimografija, fotografija, video, …
  Andrea je izlagala na više samostalnih i grupnih izložbi i u Hrvatskoj i u inozemstvu, a ovom prilikom prvi puta izlaže u gradu Osijeku.

  ***

  Izložba je zamišljena kao ambijentalna prostorna instalacija koja korištenjem različitih medija (crteža, slika, prostornih instalacija, video projekcija i zvukova) transformira galerijski prostor.

  Motivima flore i faune provučenim kroz fantastične elemente osluškuje se probuđeni unutarnji svijet usnulog tijela koje korespondira s onim vanjskim.

  U ovom međuprostoru odvija se još jedan ciklus dozrijevanja kroz beskonačna lutanja kroz šume i prostranstva u potrazi za novim domom i slobodom.  Više o izložbi i autorici:
  formatc.hr/inqinc/OC/a-resner
  andrearesner.tumblr.com  Željko Beljan - Cartoon Core
  [22.-28.10.2016.]
  Željko Beljan - Cartoon Core, photos: Krešo Urek +/or FC

  U listopadu smo u osječkom prostoru InqInc. imali zadovoljstvo predstaviti samostalnu izložbu Željka Beljana – umjetnika i ilustratora koji je autor brojnim plakatima za klubove Močvara, KSET, Spunk, Vintage Industrial Bar, AKC Attack, medije Vizkulturu i Zarez te brojne druge umjetničke inicijative i bendove kojima je član ili suradnik.

  Radovi predstavljeni izložbom dio su horror-porn-cartoon likovnog koncepta Cartoon Core koji svojom provokativnošću i groteskom „..istodobno šokira i zabavlja..“, i vrše funkciju plakata za intergalaktički unikatan cartoon core bend Crawander.

  ***

  Više o autoru i izložbi:
  formatc.hr/inqinc/OC/z-beljan  hacklab01 - CryptoParty
  [12.11.2016.]
  hacklab01 - CryptoParty, photos: FC

  CryptoParty je decentralizirana, globalna inicijativa koja širu publiku upoznaje s osnovnim kriptografskim alatima kao što su public key encryption (PGP/GPG), OTR (Off The Record messaging), anonimnim mrežama I2P i Tor te Tales live operativnim sustavom.

  Ideja je osmišljena kao odgovor na australski Cybercrime Legislation Amendment Bill iz 2011., a širenje znanja o otežavanju nadziranja komunikacija dobro je i korisno pošto se slični zakoni i dalje predlažu i prije ili kasnije će stupiti na snagu.

  Prezentacija praćena radionicom bila je javna, otvorena i besplatna.
  “Ponesite laptope, prazne USB stickove od min 4 GB, znanje, znatiželju i paranoju. Sigurno ćemo vas uvjeriti da vaši podaci nisu vaši ali i pokazati vam kako barem dio tih podataka sačuvati.”

  hacklab01.org
  cryptoparty.in

  Više o događanju:
  formatc.hr/inqinc/OC/hl01  PHONOGRAM
  [~2016.]

  Ponosni smo što smo imali priliku podržati rad udruge PHONOGRAM, udruge za promicanje nezavisne glazbene kulture u Osijeku s ciljem obogaćivanja osječke koncertne i glazbene scene.

  Tijekom 2016., u post-koncertnom rezidencijalnom artist couchsurfing programu s velikim zadovoljstvom smo ugostili neke od najzanimljivijih lokalnih, regionalnih i inozemnih glazbenih gostiju -
  ManMachine (HR) / Kleemar (SLO) / BADEN-BADEN (HR) / BESTIAL MOUTHS (SAD) / The Noise Figures (GR) / Hollywoodfun Downstairs (NZ)


  Više o iznimnom radu udruge Phonogram:
  facebook.com/phonogram.croatia

  [<3]  FC/(\w+)*/
  [13.-17.12.2016.]
  FCw+ open expo, photos: FC & Rene Grgić Đaković and or by Tatjana Ivegeš-Wilhelm - cc-by-nc-nd

  Posljednjom izložbom u osječkom prostoru umjetničke organizacije Format C prikazana su djela nekih od dosadašnjih članova, prijatelja i suradnika, s otvorenim pozivom budućim članovima i suradnicima s područja Osijeka i čitave Slavonije.

  Izložbom su predstavljena visokokvalitetna tiskana djela iz domene digitalne umjetnosti, autora i autorica koji u svojemu umjetničkom djelovanju zadržavaju snažnu notu kolektivizma putem suradnji u vidu suradničkog stvaralaštva ili remixa.
  Postavom smo imali za cilj potaknuti lokalnu umjetničku zajednicu na pomnije kritičko promatranje takvoga stvaralačkog ethosa, te stvoriti priliku za buduće (su)djelovanje u likovnom i multimedijskom stvaralaštvu mreže Formata C.
  Lokalni, osječki umjetnici i umjetnice bili su pozvani priključiti se varijabilnoj izložbi donošenjem vlastitih radova u bilo kojemu mediju.

  Za vrijeme izložbe priredili smo dvije otvorene i besplatne art radionice, na temu digitalne umjetnosti - digitalizacija (14.12.) i remix (15.12.).

  formatc.hr/inqinc/OC-FC+

  ***

  Na izložbi su svojim djelima sudjelovali:  free_art_-_*

  Koncept diskurzivnog - edukacijskog, izložbenog i rezidencijalnog programa; niz događanja koja tematiziraju ideologiju i načine za provođenje individualnih praksi autora koje generiraju free (besplatnu i slobodnu), odnosno pristupačnu umjetnost.

  Program je orijentiran prema predstavljanju autora i autorica koji djeluju u sferi digitalne kulture bazirane na principima samoprodukcije i copylefta, a s naglaskom na tematici samoodrživosti u međuovisnosti, te taktikama suradnje i razmjene znanja.

  U okviru projekta osječkog prostora InqInc.[2016] proveli smo aktivnosti


  U suradnji sa SwS i The Wrong priredili smo javni rezidencijalni diskurzivni program free_art_-_collab (2015.), te rezidencijalni, diskurzivni i multimedijalni izložbeni program s lokalnim i međunarodnim participantima free_art_-_glitch (2016.), osmišljen i ostvaren u suradnji s udrugom KA-MATRIX.  free_art_-_source
  [24.-26.4.2016.]
  free art - source 2016, photos: FC

  *free_art_-_source* je meta-izložba s tematikom kôda koji čini i/ili gradi suvremenu umjetnost i recentnu estetiku proizašlu iz sintakse računalne kulture. Izložbom u prostoru Inquiry Inc. predstavljeni su hrvatski i međunarodni autori i umjetnici koji u svojemu radu koriste ili prepoznaju razne programske jezike kao univerzalan jezik za kreaciju i komuniciranje umjetničke intencije.
  Djela tretirana kao grafički listovi, predstavljena u izvornoj formi pisanoga teksta-naputka pomažu opisati raznolike mogućnosti za autorski izričaj u vremenu i kontekstu interdisciplinarne kulture koja omogućuje potpuno nove i raznovrsne tehnološke, filozofske i umjetničke pristupe.


  Predstavljena su novomedijska - transmedijska i hipermedijska djela autora i autorica:


  formatc.hr/free_art_-_source

  Ponosni smo najaviti da se slijedeći free_art_-_source odvija 2017., u suradnji s Galerijom Galženica (Velika Gorica).  free_art_-_additivism
  [10.12.2016.]
  free art - additivism 2016, photos: FC

  Edukacijski art program s fokusom na potencijalu virtualnog, 3D oblikovanja u području slobodno distribuirane suvremene umjetnosti.
  Temelji se na DIY i DIWO taktikama korištenja pristupačne 3D tehnologije te na kritičkoj teoriji aditivističkog pokreta, inicijatora Morehshin Allahyari i Daniela Rourkea.
  Program je izveden u suradnji s #labOS hacklabom (sekcija Informatičkog kluba Osijek).

  Uvod u događanje odvio se na Umjetničkoj Akademiji Osijek, u formi prezentacije i predavanja.
  Projekcijama kratkih umjetničkih video djela u prostoru Inquiry Inc. predstavili smo rad hrvatskih i međunarodnih umjetnica i umjetnika koji svoj rad baziraju na prenošenju pravoga svijeta u virtualnu domenu (i obrnuto) u procesu digitalnog arhiviranja kulture.
  Projekcijskom programu komplementirao je praktični edukativni program, u kojemu smo propitali razloge, metode i tehnike za ovaj tip produkcije.

  Program je bio besplatan i otvoren, a na sudjelovanje u programu posebno smo pozivali učenice/učenike, student(ic)e, umjetnice/umjetnike, pisce i spisateljice, developere i svakoga čiji interesi uključuju spekulativnu budućnost / aktivizam / DIY+DIWO / 3D oblikovanje / digitalnu ekologiju / copyleft / otvoreno znanje i slobodnu kulturu / …

  hacklabos.org
  formatc.hr/free_art_-_additivism  ‘znanje’

  DIWO (Do It With Others) edukacijski čitalački program koji kroz formu čitalačkih večeri (knjige i mrežni izvori), praćenje lokalnih i internetskih edukativnih simpozija i sl., te bilježenje (fizičko i on-line) tematizira aproprijaciju i implementaciju interdisciplinarnih strategija stjecanja i podjele znanja iz raznih područja - u kulturni sektor.

  Tijekom godine akcentirali smo otvoreni poziv na sukreiranje programske radne grupe.
  Pred kraj zadanih termina lokalnoj i međunarodnoj zajednici ponuđena je mogućnost sudjelovanja u istraživanju putem javnog online obrasca.
  (Direktan link: https://goo.gl/7o2SG1)

  Cilj otvaranja javnog obrasca je bio prikupiti i podijeliti reference prema najboljim praksama stjecanja, korištenja i dijeljenja raznih formi znanja, a po uzoru na otvorene i free repozitorije koji područje interneta koriste u svrhe postvarenja slobodne kulture.

  Istraživanje nastavljamo, bez krajnjeg propisanog roka.

  formatc.hr/precog  a/a/a/v
  aaav program, inqinc, photos by FC i Sorky

  a/a/a/v je glazbeno-filmski program medijske kulture prostora InqInc.

  Proveden je kao niz projekcija, slušaonica i audio nastupa s područja autorskog glazbenog, audio-vizualnog i multimedijalnog stvaralaštva.
  Multimedijski program je koncipiran i ostvaren kroz praćenje sadržaja otvorenih repozitorija, suradnje sa udrugama, inicijativama i pojedincima te otvoreni poziv za sudjelovanje.

  formatc.hr/inqinc/play

  Uz iznimno nam drage i česte #inqinc suradnje s udrugom PHONOGRAM, vrhunac a/a/a/v programa je live(streamana) audio izvedba osječkog autora, glazbenika i fotografa - VYBES.

  soundcloud.com/vhsvibes  edu program | digitalna kultura u umjetnosti
  edu program - digitalna umjetnost, photos by Tatjana Ivegeš-Wilhelm (cc-by-nc-nd) +/or FC

  Istraživačko-edukacijski program na temu računalne kulture i/u umjetnosti.
  Cilj programa je bio istražiti i mapirati nove medije i kodirano znanje na tromeđi umjetnosti, tehnologije i ideologije, u svrhu diverzificiranja lokalnih suvremenih umjetničkih praksi.

  Program je ostvaren u suradnji sa kolektivima i pojedincima i/ili uz praćenje MOOC platformi te održavanje otvorenih i besplatnih radionica.

  Raznim formatima događanja dotaknuli smo teme • aproprijacije i dijeljenja • remix-a i detournement-a • databendinga kao poezije • taktičke vrijednosti digitalizacije i potencijala računalnih formata • kodiranja i internet umjetnosti • …

  DIWO | MOOC | STREAM | DATA | TUTS  edu program | radionice klasičnih umjetničkih tehnika
  edu program - klasična umjetnost, photos: FC

  Edukativni program radionica s vodstvom, na temu klasičnih medija i tehnika u umjetnosti.
  Program je ostvaren putem održavanja otvorenih i besplatnih radionica, te u suradnji s pojedincima - umjetnicima/stručnim suradnicima.

  Putanja događanja kretala se od osnovnih crtaćih i slikarskih tehnika, praktičnih radionica modeliranja i umjetničkih grafičkih tehnika, pa do praktičnih demonstracija konceptualnih preklapanja raznih vrsta utilitarnih i apstraktnih grafičkih pisama.
  Materijali za rad bili su osigurani, a program je bio potpuno otvoren i početnicima i autorima koji već imaju vlastitu praksu.

  Više o tipovima događanja:
  CRTANJE | KIPARSTVO | GRAFIKA | ASEMIČKO & STENO PISMO  extra/collab

  U #inqinc prostoru imali smo veliku čast ugostiti dva događanja koja su bila izvan našega redovnoga programa, a veliko zadovoljstvo nam je učinio i posjet voditeljica art kluba Prostor iz Banja Luke. Hvala Vam! [<3]

  ::::::::::


  Digitalni svjetionici
  [14.-16.10.2016.]

  [content: courtesy of radiona.org]

  Radiona.org, Drugo More i #labOS - Digitalni svjetionici, photos by FC

  … Projekt »Digitalni svjetionici« koncipiran je da sublimira edukaciju, rad u javnim prostorima, slobodu pristupa mreži i performativne koncepte tehnologije, a sastoji se od niza modularnih radionica, svjetlosnih instalacija i performansa u javnim prostorima.

  formatc.hr/…/digitalni-svjetionici-osijek
  http://radiona.org/digitalni-svjetionici
  Internet - mjesto eksploatacije i eksperimenta
  [29.10.2016.]
  net.cube: Internet - mjesto eksploatacije i eksperimenta, photo FC i ili Tatjana Ivegeš-Wilhelm (cc by-nc-nd)

  Net.cube projekt, platforma za podršku autorima internetskih umjetničkih projekata, kao i radovi umjetnika/ca produciranih u 2015. i 2016. godini predstavljena je kroz ovogodišnju okosnicu programa - ekonomije virtualnog svijeta.

  formatc.hr/…/netdotcube-najava
  http://netdotcube.org
  zaključak

  Cilj InqInc.-a je bio artikulirati inkluzivnu nezavisnu platformu koja bi u Osijeku povećala prisustvo i kvalitetu suvremenog umjetničkog sadržaja te time pojačala kulturnu osviještenost i dinamiku.
  Kao mjesto susreta i suradnje autor(ic)a, stručnjak(inj)a u kulturi i publike – svrha InqInc.-a je bila razviti međugeneracijski i transdisciplinarni dijalog te podržati stvaralaštvo i proaktivnost inspiriranjem, inovacijom, komunikacijom i razmjenom umjetnosti.
  Uz primarnu izložbenu i istraživačku umjetničku djelatnost, naš frekventan program sastojao se od sukladnih aktivnosti u formi besplatnih radionica, diskurzivnih događanja i multimedijalnih nastupa te projekcija suvremenog autorskog stvaralaštva.

  Aktivnostima smo željeli pružiti podršku kreatori(ca)ma suvremene kulture i umjetnosti, a pristupačnim programom InqInc. ARC-a kreirani i podržani sadržaj predstaviti lokalnoj, no i međunarodnoj zajednici, i u tome smatramo da smo uvelike uspjeli unatoč teškim/prekarnim uvjetima provedbe programa.
  Tijekom 2016. ostvarili smo ravno 60 višednevnih događanja umjetničkog, edukativnog i/ili diskurzivnog tipa, u direktnim, uspješnim suradnjama s 31 vrsnih individua i kolektiva, te ukupno oko 600 posjetitelj(ic)a našega programa.

  Unatoč podršci Kulture Nove, primorani smo svoje djelovanje optimizirati te primijeniti drugačiju logiku provedbe programa u 2017. jer su potrebe za našim programom nadišle kapacitete koje ostvarujemo boravkom u Osijeku.
  Svakako, smaramo da je Osijeku potreban ovaj tip društvenog prostora, te želimo potaknuti ustanovljavanje iste, od strane više provoditelja i partnera.
  Mišljenja smo da Grad Osijek, kao domaćin kulturnim stremljenjima organizator(ic)a i dom provoditelji(ca)ma osječkih nezavisnih kulturnih programa tek treba razviti senzibilitet i administrativne te diskurzivne kapacitete vrednovanja i podržavanja suvremene nematerijalne nekomodificirane / neprofitne kulture.

  U 2017. nastavljamo s #inqinc projektom, u njegovu modificiranom izdanju koje se ne bazira na fizičkom prostoru:
  Inquiry Inc.[2017]: Međuzavisni koprodukcijski, edukativni i izložbeni novomedijski umjetnički program, baziran na nomadskoj logici, suradničkom stvaralaštvu te distribuciji ideje slobodnog znanja.  o Formatu C

  “Format C” je neprofitna umjetnička organizacija sa sjedištem u RH (EU) i djelatnošću na području likovnog i multimedijalnog umjetničkog stvaralaštva.

  Nastali smo s misijom da afirmiramo prisutnost suvremenih rubnih i vizionarskih umjetničkih praksi, prvenstveno na lokalnoj sceni, no i kako bismo doprinijeli jačanju društvenih i profesionalnih veza umjetnika mlađe generacije na regionalnoj i svjetskoj razini.
  Fokus našega rada je u području transmedijskog umjetničkog istraživanja i suradničkog stvaralaštva.
  Neke od tema kojima se bavimo konkretnim aktivnostima koje organiziramo ili u kojima smo angažirani su: • databending, multimedijska i hipermedijska umjetnost • digitalna ekologija i suradnje velikog razmjera • inicijacija, tehnička izvedba i medijacija kulturnih suradnji i izložbi • edukacija i distribucija slobodnog znanja.

  formatc.hr/about / hello@formatc.hr
  [ Program projekta ‘Inquiry Inc. [2016]’ proveden je uz financijsku podršku Zaklade “Kultura nova”
  / ‘Inquiry Inc. [2016]’ project programme was supported by “Kultura nova” Foundation ]